Wachtlopen

Vanochtend 27 oktober werd ik wakker door 1, 2 hup! 1, 2 hup, de zeilen werden gehesen! Uiteindelijk hoorde ik de motor niet meer aanstaan. Heerlijk dacht ik, we zeilen eindelijk!

De groep is tot Tenerife verdeeld in vier wachten. Elke wacht bestaat dus uit zo’n 9 mensen. Iedere wacht heeft om een bepaalde tijd de taak om het schip te besturen. Wacht 1 heeft van 12-3 uur, wacht 2 van 3-6 uur, wacht 3 van 6-9 uur en wacht 4, waar ik in zit, van 9-12 uur. Deze tijden gelden overdag maar ook ’s nachts want een schip vaart natuurlijk niet uit zichzelf. Na 3 uur is je wacht over en maak je de volgende wacht wakker zodat zij het van je over kunnen nemen.
Wat je nou precies doet met wacht lopen? Ten eerste als de motor aanstaat ieder kwartier de motor checken en als de watermaker aanstaat, die ook checken. Voor beiden moet je afdalen naar de machinekamer. Ook moet je elk halfuur een rondje op het schip doen of alles nog vaststaat en als de zeilen staan, kijken of ze niet klapperen.
Natuurlijk moet de boot ook gestuurd worden dus als je met z’n 8’en wacht loopt en je loopt 3 uur wacht mag iedereen 22,5 minuten sturen. Ook moeten we ieder uur het logboek bijhouden om te kijken waar we zijn. En dan nog als de wind goed staat de zeilen hijsen en als de wind verkeerd gaat staan alle zeilen weer neerhalen en opdoeken. Bijvoorbeeld de binnen en buiten kluiver. Dan moet je dus met z’n tweeën een tuigje aan en in het kluivernet voor op de boot dat zeil inpakken (en dat terwijl de boot heel erg op en neer gaat). Ik kan je vertellen, het is best gaaf maar echt heel erg irritant!
Dit lijkt allemaal best wel veel alleen soms ben je heel lang gewoon een beetje niks aan het doen bij het roer samen met de andere mensen van je wacht. Ik vind dat best wel chill, vooral als het lekker weer is J.
Tot Tenerife hebben we nu 3-uurs wachten maar straks worden het 4-uurs wachten en dan heb je ook nog om de dag school. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat straks gaat lopen!

Reacties

Reacties

Wela

Stoer. Super stoer allemaal. En dan weer lekker roedelen. Mooi.

Mariette

Hoi, leuk om te lezen wat jullie doe, alhoewel ik niet alle termen ken. Dat je het naar je zin hebt is wel duidelijk. Veel plezier verder X

ohhhhh pa kip

drie van de vier is soepel wachtlopen. Zelf sturen is geweldig vooral als er veel wind staat en de zeilen staan. Maar wat als de motor het niet goed doet? Hebben jullie daar al verstand van? Lekkende olie, brand. Niet aan denken. Straks de mast in om de zeilen te doen. Al vliegende vissen gezien?

Oma Tiktak

Hoi Linthe,
Heel fijn om je belevenissen op de driemaster te lezen !
Als de wind draait, zijn jullie zo weer onder zeil. Dan wordt het weer spannend.
Stilletjes varen we mee. Liefs Opa en Oma.

Arne

Ha Linthe,
superleuk om te lezen. Wat een gaaf avontuur. Ben superjaloers! Heel veel plezier !

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!